Verdt å vite om solcelletakstein: pris, fordeler og strømproduksjon

solar roof panels on houses

Solcelletakstein er populært som aldri før! Hvis du tidligere har ønsket deg solcellepanel, men bestemte deg for å vente – ja, nå har din tid kommet. Les videre for å få svar påsyv viktige spørsmål som du må stille deg før du kjøper nytt tak.

1. Hva er strømproduksjon for solcellepanel vs. takstein med solceller?

Noe av det første du bør gjøre er å sammenligne strømproduksjon for solcelletakstein og med strømproduksjon for solcellepanel.

Vi har tatt en rask titt på utvalgte produkter på dine vegne, men tallene vil variere etter hvilke taksteiner du velger – det korte svaret på dette spørsmålet er nemlig at det kommer an på det spesifikke produktet.

Ifølge Otovo AS produserer standard solcelle takstein litt mindre strøm enn vanlige solcelle panel (155 Wp vs. 160 Wp).

Du kan investere i premium-løsninger som er spesielt utviklet for særdeles høy strømproduksjon. Disse taksteinene gir 222 Wp per kvadratmeter, noe som er mer enn et standard solcellepanel.

En annen ting du må vurdere er hvor stort tak du har. Jo større område, desto flere taksteiner får du plass til. Det betyr at du kan få enda høyere strømproduksjon om du utnytter takarealet maksimalt ved legge takstein med solceller.

2. Lønner det seg med solcelle takstein?

Det er en robust og holdbar løsning å velge solcelletakstein sammenlignet med mange andre typer taksteiner, ettersom de varer i over 40 år.Det er viktig å ta dette med i beregning når du sammenligner pris på vanlig takstein med solcelletakstein.

Kostnaden for et vanlig tak er penger som du aldri får tjent tilbake. Dette gjelder ikke for solcellepanel. Sistnevnte øker verdien på boligen, tåler harde værforhold og produserer strøm til boligen.

Ifølge Otovo, er det vanlig å tjene inn igjen kostnaden for taket etter ca. 14 år. De neste 20 årene og enda lenger er ren fortjeneste. På mange måter får du et helt gratis tak når du legger sammen inntjening på strøm og boligens verdiøkning.

En annen viktig faktor er alderen på det eksisterende taket ditt. Dersom du har et relativt nytt tak, kan det være gunstig for deg å vente noen år med å bytte til solcelletakstein. I så fall kan det være mer lønnsomt å velgesolcellepanel.

Det er også viktig å finne den beste plusskunde-avtalen for ditt solcelleanlegg. Les mer om dette hos Solcellepaneler.com.

3. Kan jeg få rabatt og støtte til solcelletakstein?

Du kan få støtte gjennom Enova for å bytte til solcelletakstein, ettersom du tar et valg som er bra for miljøet og lokalsamfunnet ditt. Den faste satsen for Enovastøtten reduseres fra 10 000 kr til 7500 kr etter 1. januar 2021.

Solar panels on the roof

Du får ytterligere støtte fra Enova når du teller med strømproduksjon.Disse tallene er basert på følgende regnestykke: 10 000 kr x 1250 kWp (7500 x 1250 kWpfra 2021). Du kan få dekket kostnader opptil maksimalt 15 kWp. Hvor mye du får vil derfor variere.

En annen form for «rabatt» er at du kan selge den strømmen som du produserer, men ikke selv bruker. Du må ha en spesiell avtale med strømselskapet ditt for å kunne benytte deg av dette tilbudet.

Vi anbefaler at du tar en titt på ulike strømselskaper for å finne ut av hvem som kan gi deg best avtale og pris.

4. Hva er en gjennomsnittlig pris for solceller på taket?

Pris på solcelletakstein varierer selvsagt på hvor stort tak du har. Du kan dessuten velge blant både standard og premium taksteiner. Vi har valgt å bruke informasjon fra Otovo for å sammenligne prisen, og vi tar utgangspunkt i taksteinen Sunstyle.

Denne taksteinen koster i gjennomsnitt ca. 4000 kr per kvadratmeter. Prisen på premium-taksteiner uten solceller pleier å være omtrent 1500 kr mindre, dvs. 2500 kr per kvadratmeter. Betongtakstein koster til sammenligning ca. 2000 kr per kvadratmeter.

Fordelen med Sunstyle er at den har en imponerende levetid på 40 år og øker derfor boligens verdi. Dette kan være spesielt gunstig om det er aktuelt å selge den på noen tidspunkt. Otovo sier også at taksteinen deres produserer strøm til en verdi av 150 kr i året.

5. Hva er fordelene med solcelletakstein?

Tesla Solar Roof opplyser om at du kan bruke energien til å holde alt det elektriske i boligen din i drift under strømbrudd, noe som er en klar fordel ved denne typen takstein.

Få ting er mer frustrerende enn mat som blir dårlig under lengre strømbrudd, og mørkredde barn setter nok utvilsomt pris på å få beholde nattlyset sitt!

En annen fordel er at taksteinene varer i flere tiår, samtidig som de har et lekkert utseende som gir huset et moderne preg. Kanskje du husker med skrekk og gru om huseieren i Stavanger som måtte fjerne panelene fordi de ikke passet inn i boligområdet?

En klar fordel for mange er også det estetiske ved solcelletakstein, særlig om du lot være å kjøpe solcellepanel på grunn av husets utseende. Sist, men ikke minst, så sparer du på strømforbruket og bidrar til en bærekraftig fremtid.

6. Hva er ulempene med takstein som produserer strøm?

Strømmen her til lands er svært billig, og det er enkelt å bytte strømleverandør om hovedformålet kun er billig strøm. Gevinsten for miljøet er derimot større ved å produsere egen strøm, ettersom du tar et viktig steg mot en grønnere og mer miljøvennlig samfunn.

Ulempen for mange kan være den umiddelbare kostnaden på solcelletakstein. Det tar som nevnt noen år før regnestykket går i pluss – men i motsetning til vanligtakstein, vil du etter hvert tjene tilbake investeringen din.

Taksteinene gir mindre effekt enn det solcellepanel gjør per kvadratmeter, og det koster også mer enn det panel gjør. Mange vil imidlertid vektlegge det estetiske ved takstein, fremfor solcellepanel som er mer inngripende for husets fasade.

7. Hvor kan jeg kjøpe solcelletakstein i Norge?

Det finnes flere tilbydere her i Norge. Vi har allerede nevnt både Otovo og Tesla før i denne artikkelen. Otovo selger svarte takstein med solceller som produseres av et sveitsisk selskap som heter Sunstyle.

solar panels on a modern house

Tesla er kjent for sitt produkt Solar Roof, og de ønsker etter hvert å kunne tilby mange spennende design her i Norge. I tillegg kan du kjøpe solcelle takstein hos Sun-Net som har et samarbeid med Skarpnes AS. De produserer og leverer svart betongtakstein med solceller i Grimstad.

Betongtakstein med solceller er like vanntett som vanlig betongtakstein, og de har også samme vekt og utseende. Du kan benytte vanlige taktekkere til å legge taket, ettersom spenningen er mindre enn standard solcelletakstein.

Fordelen med dette er at taket samtidig blir mer brannsikkert.

8. Hvem selger billigst solcelletakstein i Norge?

Hvis du beregner kostnadene på langsiktig basis, er det ikke så stor prisforskjell mellom Otovo og Sun-Net som først antatt. Dette er fordi du tjener inn igjen mer penger på strøm ved å velge takstein med høyere effektivitet.

En annen faktor du bør vurdere er hvor mye sol du har i nærområdet ditt, ettersom det påvirker strømproduksjonen. Redusert strømproduksjon vil påvirke regnestykke om hva som lønner seg for deg. Den mest nøyaktige beregningen får du ved å invitere ulike tilbydere på befaring.

Vi anbefaler at du henter inn tilbud fra alle aktuelle tilbydere. Husk på å stille dem så mange relevante spørsmål som mulig. Det lønner seg å bruke god tid og sammenligne pristilbudene svært grundig for å ta det beste valget for nettopp din bolig.

9. Hvilke andre alternativer har jeg?

En annen løsning for deg som er opptatt av utseendet på taket kan være Benders integrerte solcellepanel. Disse panelene er bygget etter en teknikk som kalles for tynnfilmteknikken, og de er både funksjonelle og estetiske på én og samme tid.

Varianten som heter SolTechShingEl følger taksteinsradene og dekker fem steiner om gangen. SolTechRooF dekker derimot to rader om ganger. Dette panelet er dermed en større og mer kostnadseffektiv variant av førstnevnte.

Hvilken leverandør som lønner seg for deg vil avhenge av prioriteringer og ønsker. Hvis du ønsker et større utvalg av design, kan det være en god løsning å importere takstein med solcelle fra utlandet. Belgiske ISSOL leverer for eksempel røde takstein.

Hvorfor du bør bytte til takstein: en kort oppsummering

På sikt vil du kunne gå i pluss ved å velge et tak med solcelletakstein. Det er en mer kostbar investering enn panel, men takstein er et estetisk bra valg for deg som er opptatt av husets design.

Dersom du i tillegg er opptatt av miljø og grønne løsninger, er solcellepanel et svært bra valg for deg.

  • Du får støtte fra Enova
  • Lekkert og moderne design
  • Et svært holdbart tak
  • Mulighet til å tjene inn igjen prisen på taket

Det lønner seg å bruke litt tid på å vurdere alle faktorer før du bestemmer deg, samt bruke tid på å sammenligne tilbud fra ulike tilbydere.

Her fikk du et godt innblikk i alle spørsmål som bør besvares, og da gjenstår det bare å ønske deg lykke til i jakten på et nytt tak.