Strømpriser
Strømpriser: Finn den beste strømavtalen der du bor
Strømpriser er noe som opptar de fleste av oss, og kanskje spesielt om vinteren når de har en tendens til å være høyere enn ellers i året. Du kan spare mye penger på å velge den beste strømavtalen der du bor. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner strømavtalen med de laveste strømprisene slik at du får billig strøm.
Slik finner du den beste strømavtalen
Per i dag finnes det mer enn 400 ulike strømavtaler i Norge. Det kan dermed virke som en uoverkommelig oppgave å skulle finne den ene avtalen som gir deg lave strømpriser nå. Løsningen er å sammenligne strømpriser. Det er nemlig på den måten du finner den billigste strømmen der du bor.
Noen avtaler kommer med ulike krav. Dette kan være at du må benytte deg av e-faktura eller at avtalen kommer med bindingstid. Det er derfor viktig at du sjekker disse tilleggskravene for å se om den lave prisen er så god at kravene er til å leve med.
Strømselskapene med de mest fornøyde kundene
I likhet med mange andre bransjer foretas det også forbrukerundersøkelser i strømbransjen. Det er rett og slett for å se hvilke strømleverandører som har de mest fornøyde kundene. I BIs undersøkelser var det Gudbrandsdal Energi som stakk av med den ettertraktede førsteplassen i både 2018, 2019 og 2020.
Selv om dette ikke er avgjørende, er det med på å gi en god pekepinn på hvilke strømleverandører det kan være verdt å vurdere.
De 3 vanligste strømavtalene
Det finnes flere ulike typer strømavtaler, men de mens vanlige er spotpris, variabel pris og fastpris. Kunder som jakter på de laveste strømpriser i dag velger som regel en spotprisavtale. Det er denne som historisk sett har vist seg å gi de laveste prisene på strøm.
- Spotpris – Velger du denne avtalen, betaler du like mye, eller lite, for strømmen som strømselskapet. Det eneste du må betale ved siden av er påslaget. Prisen på strøm fastsettes av kraftbørsen Nord Pool, og varierer fra time til time. Med andre ord vil sluttsummen på fakturaen du mottar også variere. Kraftprisen avhenger av tilbud og etterspørsel, og med denne avtalen betaler du dermed mer for strømmen når etterspørselen er høy enn når den er lav.
- Fastpris – Velger du denne avtalen, betaler du den samme prisen per kwh gjennom hele året. Dette er en utmerket løsning for deg som ikke ønsker uforutsigbarhet og store svingninger. Historisk sett har dette vist seg å være den dyreste strømavtalen.
- Variabel pris – Velger du denne avtalen, betaler du en fastpris og en spotpris. Prisene per kwh er basert på de faktiske strømprisene, men er litt høyere priset. Det vil si at selv om du får noen prissvingninger i løpet av året, vil de ikke være så store som når du har en ren spotprisavtale. Historisk sett er denne avtalen dyrere enn en spotprisavtale, men rimeligere enn en fastprisavtale.
Hva er nettleie?
Nettleie er noe du må betale for å få strømmen levert hjem til deg. Du kan si det slik at strømprisen er det du betaler for varen og nettleien er det du betaler for transporten. Det er ingen som slipper å betale nettleie, og pengene som kommer inn brukes til å vedlikeholde og oppgradere det norske kraftnettet.
NVE er sjefen over strømnettet i Norge
Det er NVE, eller Norges vassdrags- og energidirektorat, som er sjefen over det norske strømnettet. Det er også de som bestemmer hvilket nettselskap som skal få lov å drive i det området der du bor. I tillegg er det de som styrer prisene nettselskapet kan ta.
Du kan ikke velge hvilket nettselskap som skal levere strømmen hjem til deg. De ulike selskapene har monopol i hver sitt geografiske område, og du må derfor pent betale nettleie til det selskapet som har monopol der du bor.
Gjennomfakturering
Tidligere fikk du én faktura fra strømselskapet og én faktura fra nettselskapet. Dette ble endret i 2016, og nå skal du få det hele samlet på fakturaen fra strømselskapet. Det vil si at strømselskapet får beskjed fra nettselskapet om hva du må betale. De setter det på fakturaen din, og betaler deretter dette beløpet tilbake til nettselskapet. Det gjør det lettere for deg å beholde oversikt over hva du totalt sett betaler for strømmen.
Beregning av nettleien
Nettleien er satt sammen av en fast og en variabel del. Den faste henger sammen med eieren av nettet og hovedsikringen på boligen din. Den variable er knyttet opp til hvor mye strøm du bruker. Du må betale en gitt pris i nettleie per kwh du forbruker. I tillegg er det slik at bostedet ditt også påvirker nettleien. Jo færre boliger som deler på nettet, desto dyrere blir det for hver enkelt, og motsatt.
Slik bestemmes dagens strømpris
Norge deler kraftmarked med naboene våre, Sverige, Danmark og Finland samt de baltiske landene. Prisene settes av kraftbørsen Nord Pool. Dette selskapet eies av norske Statnett samt de tilsvarende selskapene i de andre landene. Nord Pool setter ikke bare prisen på strøm, men regulerer også markedet.
Tilbud og etterspørsel er avgjørende for prisen
I likhet med mange andre markeder, bestemmes også de norske strømprisene av tilbud og etterspørsel. Tilbudssiden påvirkers av hvor mye kraft vi produserer selv og hvor mye vi importerer. Etterspørselen påvirkes av hvor mye strøm hver enkelt av oss bruker og hvor mye vi eksporterer ut av landet.
I tillegg påvirkes prisene også av ulike flaskehalser i nettet, vedlikeholdsarbeid og kvaliteten på kablene som frakter strømmen.
Selger strøm der hvor prisen er høyest
I tillegg til alt dette er det slik at kraftselskapene gjerne vil selge strømmen der de får best pris for den. Det vil si at strømmen flyttes fra områder med lav pris til områder med høy pris.
Du lurer kanskje på hvorfor ikke alle land krever samme øre per kwh? Det skyldes i hovedsak at hvert enkelt land har egne skatter og avgifter. Selv om spotprisen kan være den samme når strømmen flyter fritt, vil skattene og avgiftene påvirke hva sluttforbrukeren betaler.
Nord Pool bestemmer strømprisen hver dag
Hver eneste morgen informeres Nord Pool om hvor mye strøm som skal overføres rundt omkring i strømmarkedet.
Videre forteller kraftprodusentene hva de vil selge for, og leverandørene sier hvor mye de vil betale. Deretter beregner Nord Pool en systempris. Det er en pris som tar utgangspunkt i at nettet ikke har noen begrensninger. Samtidig beregner de også en snittpris for hele Norden. Så justeres prisen med tanke på hvor strømmen skal fraktes. Det de kommer frem til her kalles områdepris. Til slutt bestemmer leverandørene hvilken pris de skal ta av forbrukerne.
Sammendrag
Hvilken pris du må betale for strømmen avhenger av hvilken avtale du har valgt hos hvilken strømleverandør. Det finnes flere varianter, men de tre mest vanlige er en avtale om spotpris, variabel pris eller fastpris. Det er spotpris som historisk sett har vist seg å være den billigste, men det er også den som gir de største variasjonene på fakturaen din. Dersom du er mer glad i forutsigbarhet, vil en fastprisavtale være en god løsning.
Den beste måten å finne den beste strømavtalen for deg er å sammenligne de ulike avtalene som finnes på markedet.
Det er Nord Pool som setter strømprisen, og liker du å følge med på strømpriser time for time kan du sjekke nettsiden deres. Da ser du fort om du betaler mye mer enn aktuell spotpris.
Nettleie er noe du må betale uansett, men takket være gjennomfakturering slipper du å få faktura fra både strøm- og nettleverandøren.