Stor guide til hvordan bytte strømleverandør – få gode priser på nett

Det kan være mye penger å spare på å bytte strømleverandør, særlig hvis det er en stund siden sist du tok en titt på priser og tilbud. Benytt deg gjerne av vår store oversikt over strømleverandører og strømavtaler for å skifte strøm så enkelt som mulig.

Her går vi grundig gjennom hvordan du gjør det, samt gir deg annen nyttig informasjon vedrørende valg av ny avtale. Vi ser blant annet på ulike typer kraftavtaler som for eksempel fastprisavtale og spotprisavtale, og vi går kjapt gjennom hvem disse avtalene egner seg best for.

Per i dag er det stor konkurranse på markedet, og de ulike leverandørene kjemper om å vinne nye kunder. Det kan vise seg å være svært fordelaktig for deg som forbruker. Vi anbefaler å se hvilke gode avtaler du kan få dersom det er mer enn to år siden sist du byttet.

Bytt strømleverandør – det er enklere enn du kanskje tror

I tillegg til listen vår over aktuelle strømtilbud, tar den nye strømleverandøren av seg alt det praktiske arbeidet. Det betyr at du kan skifte kraftavtale på noen få enkle trinn. Deretter tar det nye selskapet seg av resten:

  • Vurder hvilken strømavtale som er best for deg
  • Velg aktuelt selskap og avtale
  • Send inn bestilling på nett
  • Les gjennom bekreftelse og velkomstmail

Det koster ingenting å skifte strømleverandør, så sant du ikke har bindingstid på abonnementet ditt. Det er vanlig å binde seg når man for eksempel inngår fastprisavtaler eller fårandre lignende tilbud.

Om du har bindingstid kan du allikevel kjøpe deg fri fra avtalen Du må i så fall betale et gebyr. Ta kontakt med det gamle selskapet ditt hvis du føler deg usikker. Husk å lese gjennom vilkårene til det nye selskapet ditt grundig.

contract signing

Hvordan velge ny strømleverandør

Det finnes godt over hundre strømleverandører her til lands, og de aller fleste av dem tilbyr ulike typer avtaler. Det er derfor ikke alltid like lett å vite hvor du skal begynne å innhente strømtilbud. Det kan derfor svare seg å holde seg oppdatert på listen vår over billig strøm.

Hva skjer etter at jeg har byttet strømavtale og leverandør?

Det pleier vanligvis å ta omtrent tre uker å skifte selskap. Du som forbruker merker lite til dette, og det vil ikke skje noe oppbrudd i strømforsyningen. Den nye og den gamle leverandøren din blir enige seg imellom om en dato, og du vil bli informert om dette.

Husk at du alltid har fjorten dagers angrefrist om du skulle få kalde føtter. Du må i så fall kontakte det nye selskapet og informere dem om dette. Det hender at du må fylle ut et angrerettskjema, og det anbefales å spørre dem direkte om hva du bør foreta deg.

Du kan bytte strømavtale hver tredje uke, men det kan bli ganske forstyrrende og komplisert for deg på sikt. Vi anbefaler derfor å tenke gjennom hvilken type strømavtale som er best egnet for dine behov og velge noe du kan være fornøyd med et par år frem i tid.

Hva skjer med nettleien?

Kraftleverandør og netteier kan ofte være to forskjellige selskaper, selv om du betaler for både strøm og nettleie på samme regning. Nettleie går til det selskapet som eier strømnettet i ditt område og dekker kostnader som vedlikehold og drift.

Selv om du bytter strømleverandør vil du allikevel betale nettleie til det samme selskapet som før, takket være nye regler. Den nye praksisen kalles for gjennomfakturering.Du trenger derfor ikke å bekymre deg for om det blir flere regninger å holde styr på hvis du skifter kraftleverandør.

Dersom du av en eller annen grunn ikke har et strømselskap, er nettselskapet pliktige til å levere strøm til deg. Det betyr at strømforsyningen ikke stopper opp, men du må være obs på at strømmen kan bli dyrere.

 

Ulike grunner til å skifte strømleverandør

Her tar vi en nærmere titt på hvilke typer kraftavtaler som er tilgjengelige på markedet, samt fordeler og ulemper ved dem. Det vil gjøre deg bedre egnet til å vurdere hva som matcher ditt behov best.

Hvilken type bolig du har kan også ha mye å si for hvilken kraftavtale som er mest gunstig for deg. Dersom du for eksempel bor i en eldre, trekkfull bolig og bruker mye strøm på oppvarming på vinteren, så kan det hende at en fastprisavtale kan være mer gunstig enn en spotprisavtale.

Fastpris: til deg som ønsker forutsigbarhet

Fastpris er som navnet tilsier: Du betaler en avtalt sum per måned. Det kan på mange måter sammenlignes med å binde boligrenten. Strømprisen er nemlig også flytende, akkurat som lånerenter. Strømprisen er vanligvis lav på sommeren og høy på vinteren. Du betaler imidlertid den samme summen året rundt med en fastprisavtale.

Fastprisavtaler kan være gunstig for deg som trenger forutsigbarhet når du setter opp budsjettet, for eksempel hvis du er nyetablert. Det kan også være en god løsning om du bruker store summer på oppvarming av bolig på vinterstid.

Det anbefales å sjekke opp i ny avtale omtrent én måned før fastprisavtalen utløper. Det er vanlig at kunder automatisk overføres til et annet abonnement, og det er ikke nødvendigvis sikkert at den nye avtalen er den mest gunstige for deg.

Spotprisavtale: følg svingningene i strømprisen

Spotprisavtaler kan vise seg å være de mest gunstige kraftavtalene for mange. Du følger prisen på strømbørsen, og i tillegg betaler du et påslag og eventuelt en månedspris. Det betyr at strømregningen er lav når prisen er lav på børsen, men du betaler gjerne mer på vinterstid når strømprisene går opp.

Per kalenderår er denne typen avtale ofte svært gunstig, ettersom de potensielt høye prisene om vinteren jevnes ut om sommeren når prisen ofte faller. Det pleier stort sett ikke å være bindingstid på denne typen avtale.

Enkelte strømselskap har ekstra bonusavtaler som gjør at du kan følge spotpris som hovedregel, samtidig som du har mulighet til å binde prisen på vinterhalvåret om du ønsker det. Det finnes også spotprisavtaler med pristak. Det betyr at du aldri trenger å betale over en avtalt sum.

Variabel prisavtale: fastsatt pris i lengre perioder

Avtaler med variabelpris følger også prisen på strømbørsen, samtidig som kostnadene fastsettes i lengre perioder. Strømselskapet er dessuten pliktige til å varsle deg om prisendringer i forkant.

woman receiving mobile notice

Variabel prisavtale koster som regel mer enn spotprisavtaler, samtidig som det er en rimeligere løsning enn fastprisavtaler. Det er derfor vanlig at du betaler prisen på strømbørsen, pluss et fastsatt påslag fra kraftleverandøren.

Avtaler på nett – spar ekstra med penger

Det er vanlig i dag at mange selskaper tilbyr lavere priser til deg som ønsker å administrere kundeforholdet ditt på nett. I praksis betyr det at du bruker Internett for å kontakte kundeservice eller melde fra om endringer.

Du må også kunne betale via Internett. Det er vanlig å stille krav om at du oppretter eFaktura eller AvtaleGiro, hvis ikke kan det hende at strømselskapet overfører deg til en annen avtale.

Er du klar til å bytte strømselskap?

Det er enkelt å velge ut en ny leverandør når du har bestemt deg for hvilken type avtale som passer best for deg. Nå er det bare å velge ut et aktuelt selskap i vår sammenligning over ulike avtaler og priser. Send inn bestilling på nett når du er fornøyd med valget ditt, og gi deg selv en klapp for skulderen for å ha tatt et viktig grep for privatøkonomien din.