Hvordan man sier opp strømavtalen

06 June 2024

Det kan koste dyrt å låse seg inn i en avtale

I disse dager er det veldig mye å velge mellom i markedet når det gjelder strømavtaler. På grunn at de aller fleste av kundene foretrekker avtaler uten bindingstid er det dette som er standarden. Vanligvis er det i disse dager bare fastprisavtaler som har bindingstid, og dette er av en rimelig god grunn.

Uansett hvor gode grunnene er for å ha bindingstid på en kontrakt er resultatet likevel at det på sikt kan koste deg dyrt som forbruker å låse deg inn i en avtale. Det er også store forskjeller ute og går når det gjelder hvor store konsekvensene er for å si opp en avtale med bindingstid.

Den nye strømleverandøren din tar seg faktisk av det meste

Det er heldigvis ikke slik at man må stresse med å avvikle kundeforholdet med det nåværende strømselskapet  for å kunne starte en ny og bedre avtale med et annet strømselskap. Faktisk er det slik at det er mer praktisk å begynne med en ny avtale direkte, uten å avslutte den forrige avtalen. Dette er fordi du da får hjelp fra den nye strømleverandøren din til å avslutte den gamle avtalen din.

Det nye selskapet som overtar kundeforholdet med deg tar seg av alt det tekniske rundt skiftet. Det eneste du som kunde trenger å gjøre vil være å betale utestående regninger, og eventuelle oppsigelsesgebyr dersom avtalen din krever dette.

Mye å velge mellom

Det er flott at vi i Norge har så mange forskjellige strømavtaler å velge mellom. Dette betyr at det er desto større sjanse for at du kan finne avtalevilkår som passer for akkurat din individuelle situasjon. Samtidig er det fort gjort å gi opp når man ser hvor mange avtaler som egentlig finnes. Det kan være en stor jobb å informere seg godt nok til å gjøre et meningsfylt valg.

Med så mye å velge mellom kan det være lett gjort å velge feil, men dersom du ikke har bindingstid på avtalen din er det relativt lett å rette opp den skaden som er skjedd. Da kan du umiddelbart igjen starte prosessen med å skifte leverandør selv om du akkurat gjennomførte et skifte. Dersom du har bindingstid kan dette derimot bli dyrt.

Vær oppmerksom på avtalevilkårene

Avtaler med bindingstid kan se attraktive ut. Hvem ønsker seg ikke en oversiktlig økonomi med forutsigbare priser og lite svingninger? Spørsmålet er bare hva prisen er som man betaler for dette. Og den prisen kan ingen med sikkerhet forutsi, ikke engang strømleverandørene får dette rett hver eneste gang.

Så da er spørsmålet hva som skjer dersom du var uheldig og signerte en avtale med bindingstid når prisen var høy. Dette kan variere en del mellom de individuelle avtalene. I noen tilfeller kan du slippe unna med å betale noen få hundrelapper, mens du andre steder må betale i tusenvis. Hvor lang bindingstiden er vil også variere mye.

Det er derfor veldig viktig at du tar deg tid til å vurdere avtalevilkårene nøye før du bestemmer deg til å si ja til en avtale.

Mistet avtalen? Ingen grunn til fortvilelse.

Du vil finne alle de tingene du og strømleverandøren din har blitt enige om i avtalevilkårene til avtalen din. Her vil du blant annet finne ut om avtalen din har bindingstid, men nå er det jo slik at ting av og til forsvinner, enten det blir spist av en hund, tilintetgjort av brann eller oversvømmelse, eller rett og slett bare forsvinner i løse luften.

Med andre ord kan det være vanskelig å finne avtalen når du trenger den. Heldigvis trenger dette ikke være noen stor hindring for å gjøre deg bedre kjent med vilkårene i avtalen din. Du finner nemlig ofte avtalevilkårene på nettsiden til strømleverandøren din.

Du kan også lete etter avtalen på strømdeals.no eller lignende tjenester. Dersom du fortsatt ikke finner det du leter etter kan du selvfølgelig alltids kontakte strømleverandøren for å be dem om å sende deg den informasjonen du trenger.

Oppsigelsesgebyrer

Avtaler med bindingstid gir vanligvis strømleverandøren retten til å kreve et gebyr dersom du avslutter avtalen før bindingstiden er over. Det bør derfor fremgå som veldig klart i avtalen hvor mye dette gebyret eventuelt vil komme på. Dersom du føler dette er uklart i avtalen er det anbefalt at du kontakter leverandøren for å forsikre at du unngår ubehagelige overraskelser.

Det er også vanlig praksis at gebyret for å si opp avtalen før tiden nedjusteres ut fra hvor langt ut i bindingsperioden avtalen brytes.

Skygg unna lang bindingstid

Det er forbrukerrådet sitt syn at bindingstid lengre enn 12 måneder er urimelig overfor deg som forbruker. De anbefaler derfor at du ikke tegner avtaler med lang bindingstid. Ifølge forbrukerrådet er det beste for de aller fleste på lang sikt å bruke en avtale som følger spotprisen, og disse har i de aller fleste tilfeller ingen bindingstid. Dersom du velger en avtale uten bindingstid står du uansett helt fritt til å skifte leverandør når som helst dersom avtalen din ikke lenger er konkurransedyktig.

Flytte til en bedre strømdeal – her finner du alternativene

Som nevnt ovenfor er den enkleste måten å si opp avtalen med din nåværende strømleverandør å starte en avtale med en ny leverandør. Likevel kan det fortsatt være en tidkrevende jobb å gå gjennom alle de tilbudene som finnes i markedet på egenhånd.

Strømdeals.no tilbyr en sammenligningstjeneste der du enkelt og greit legger inn informasjonen din. Du blir deretter kontaktet med tilbud fra matchende leverandører, og så er det bare å velge dersom noen av dem er interessante. Dersom ingen er interessante for deg har du selvfølgelig ingen forpliktelse til å velge noen av tilbudene.

Ofte stilte spørsmål

Hva må man gjøre for å avslutte kundeforholdet med strømleverandøren sin?
Det nye selskapet som overtar kundeforholdet med deg tar seg av alt det tekniske rundt skiftet. Det eneste du som kunde trenger å gjøre vil være å betale utestående regninger, og eventuelle oppsigelsesgebyr dersom avtalen din krever dette.
Hvorfor fraråder Forbrukerrådet avtaler med lang bindingstid?
Det er forbrukerrådet sitt syn at bindingstid lengre enn 12 måneder er urimelig overfor deg som forbruker. De anbefaler derfor at du ikke tegner avtaler med lang bindingstid. Ifølge forbrukerrådet er en avtale som følger spotprisen det beste for de aller fleste på lang sikt. Disse avtalene har i de aller fleste tilfeller ingen bindingstid.
Hva er vilkårene for oppsigelse av en avtale med bindingstid?
Vilkårene kan variere kraftig mellom de individuelle avtalene. I noen tilfeller kan du slippe unna med å betale noen få hundrelapper, mens du andre steder må betale i tusenvis. Hvor lang bindingstiden er vil også variere mye. I noen tilfeller vil det du må betale minke i takt med hvor lenge som er igjen av bindingstiden. Det lønner seg å gjøre seg godt kjent med avtalen man undertegner. Dette gjelder særlig dersom det er bindingstid inne i bildet.
Hvorfor har noen avtaler bindingstid?
I fastprisavtaler er bindingstid nødvendig ettersom strømselskapet fordeler kostnaden av strømmen over tid. Dette betyr at strømleverandøren din kan gi deg strøm til en pris som ligger under markedsprisen på vinteren. Det ville kunnet føre til tap hos strømleverandøren dersom kunder med fastpris bare var kunder om vinteren. De bruker derfor bindingstid for å sikre seg mot denne typen tap.
Hva gjør jeg dersom jeg har mistet avtalen min?
Du finner ofte avtalevilkårene på nettsiden til strømleverandøren din. Du kan selvfølgelig også kontakte strømleverandøren for å be dem om å sende deg den informasjonen du trenger.

Sammenlign strømpriser nå

Se aktuelle strømpriser fra over 400 forskjellige strømavtaler. Bytt nå og spar penger!

Åfjord
Agdenes
Åkrehamn
Ål
Ålesund
Ålgård
Alstahaug
Alta
Alvdal
Alver
Åmli
Åmot
Andebu
Andøy
Årdal
Aremark
Arendal
Arna
Ås
Åseral
Asker
Askim
Askøy
Askvoll
Åsnes
Audnedal
Aukra
Aure
Aurland
Aurskog-høland
Austevoll
Austrheim
Averøy
Balestrand
Ballangen
Balsfjord
Bamble
Bardu
Båtsfjord
Bærum
Beiarn
Bekkelaget
Berg
Bergen
Berlevåg
Bindal
Birkenes
Bjerkreim
Bjørnafjorden
Bjørnøya
Bjugn
Bodø
Bokn
BØ (n.)
BØ (tel.)
Bømlo
Bremanger
Brønnøy
Brumunddal
Bryne
Bygland
Bykle
Dovre
Dønna
Drammen
Drangedal
Drøbak
Dyrøy
Egersund
Eid
Eide
Eidfjord
Eidsberg
Eidskog
Eidsvoll
Eigersund
Elverum
Enebakk
Engerdal
Etne
Etnedal
Evenes
Evje og hornnes
Fannrem
Farsund
Fauske
Færder
Fedje
Fet
Fetsun-østersund
Fevik
Fikkjo
Finnøy
Fitjar
Fjaler
Fjell
Flå
Flakstad
Flatanger
Flekkefjord
Flesberg
Flora
Florø
Folldal
Forsand
Fosnes
Førde
Fræna
Fredrikstad
Frogn
Frogner
Froland
Frosta
Frøya
Fusa
Fyresdal
Gamvik
Gaular
Gausdal
Geithus
Gildeskål
Giske
Gjemnes
Gjerdrum
Gjerstad
Gjesdal
Gjøvik
Gloppen
Gol
Gran
Grane
Granvin
Gratangen
Grimstad
Grong
Grue
Gulen
Hadsel
Halden
Halsa
Hamar
Hamarøy
Hammerfest
Haram
Hareid
Harstad
Hasvik
Hattfjelldal
Haugesund
Hægebostad
Hemne
Hemnes
Hemsedal
HerØy (m.r.)
HerØy (n.)
Hitra
Hjartdal
Hjelmeland
Hobøl
Hof
Hol
Hole
Holmestrand
Holtålen
Hommelvik
Hommersåk
Hopen
Hornindal
Horten
Hønefoss
Høyanger
Høylandet
Hurdal
Hurum
Hvaler
Hyllestad
Ibestad
Inderøy
Indre Østfold
Iveland
Jan mayen
Jessheim
Jevnaker
Jondal
Jølster
Jørpeland
Kåfjord
Karasjok
Karlsøy
Karmøy
Kautokeino
Klæbu
Klepp
Kleppe
Kløfta
Knarrevik
Knarvik
Kongsberg
Kongsvinger
Konnerud
Kopervik
Korsvik
Kragerø
Kristiansand
Kristiansund
Krødsherad
Kvaløysletta
Kvalsund
Kvam
Kvæfjord
Kvænangen
Kvernaland
Kvinesdal
Kvinnherad
Kviteseid
Kvitsøy
Lardal
Larvik
Lavangen
Lærdal
Lebesby
Leikanger
Leirfjord
Leirvik
Leka
Leksvik
Lenvik
Lesja
Levanger
Lier
Lierne
Lillehammer
Lillesand
Lillestrøm
Lindås
Lindesnes
Lom
Lommedalen
Loppa
Lødingen
Lørenskog
Løten
Lund
Lunner
Lurøy
Luster
Lyngdal
Lyngen
Majorstuen
Målselv
Malvik
Mandal
Marker
Marnardal
Masfjorden
MÅsØy
Meland
Meldal
Melhus
Meløy
Meråker
Midsund
Midtre gauldal
Mo i Rana
Modalen
Modum
Molde
Mosjøen
Moskenes
Moss
Mysen
Namdalseid
Namsos
Namsskogan
Nannestad
Narvik
Naustdal
Nærbø
Nærøy
Nedre eiker
Nes
Nesna
Nesodden
Nesoddtangen
Nesseby
Nesset
Nissedal
Nittedal
Nome
Nord-aurdal
Nord-fron
Nord-odal
Norddal
Nordkapp
Nordre land
Nordreisa
Nore og uvdal
Notodden
Nøtterøy
Odda
Oppdal
Oppegård
Orkanger
Orkdal
Os (hedmark)
Os (hordaland)
Osen
Oslo
Osøyro
Osterøy
Overhalla
Øksnes
Ørland
Ørskog
Ørsta
Østre toten
Øvre eiker
Øyer
Øygarden
Øystre slidre
Porsanger
Porsgrunn
Råde
Radøy
Råhold
Rakkestad
Randaberg
Raufoss
Rauma
Rælingen
Re
Rendalen
Rennebu
Rennesøy
Rindal
Ringebu
Ringerike
Ringsaker
Risør
Rissa
Roan
Rollag
Rotnes
Rødøy
Rømskog
Røros
Røst
Røyken
Røyrvik
Rygge
Salangen
Saltdal
Samnanger
Sande (m.r.)
Sande (v.)
Sandefjord
Sandnes
Sandnessjøen
Sandøy
Sandvika
Sarpsborg
Sauda
Sauherad
Sel
Selbu
Selje
Seljord
Sigdal
Siljan
Sirdal
Skånland
Skaun
Skedsmo
Ski
Skien
Skiptvet
Skjåk
Skjervøy
Skodje
Smøla
Snåsa
Snillfjord
Sogndal
Sokndal
Sola
Solund
Songdalen
Sortland
Søgne
Sømna
SØndre land
SØr-aurdal
SØr-fron
SØr-odal
SØr-varanger
SØrfold
SØrreisa
SØrum
Spitsbergen
Spydeberg
Stange
Stavanger
Stavern
Steigen
Steinkjer
Stjørdal
Stokke
Stor-elvdal
Stord
Stordal
Storfjord
Strand
Stranda
Straume
Stryn
Sula
Suldal
Sund
Sunndal
Sunnfjord
Surnadal
Sveio
Svelvik
Sykkylven
Tana
Time
Tingvoll
Tinn
Tjeldsund
TjØme
Tokke
Tolga
Torsken
Tønsberg
Tranøy
TrÆna
Tromsdalen
Tromsø
Trondheim
Trøgstad
Trysil
Tvedestrand
Tydal
Tynset
Tysfjord
Tysnes
Tysvær
Ullensaker
Ullensvang
Ulstein
Ulsteinvik
Ulvik
Utsira
VadsØ
Vågån
Vågsøy
Vaksdal
Våler
Valle
Vang
Vanylven
Vardø
Værøy
Vefsn
Vega
Vegårshei
Vennesla
Verdal
Verdalen
Verdalsøra
Verran
Vestby
Vestnes
Vestre slidre
Vestre toten
Vestvågøy
Vevelstad
Vik
Vikna
Vindafjord
Vinje
Volda
Voss
Vossevangern